вторник, 6 май 2008 г.

Шахбединовата джамия

Шахбединовата джамия,рисунка на Йозеф Обербауер

Wikipedia

Шахбединовата Имарет джамия (на турски: Şahabettin İmaret Camii) е мюсюлмански храм в Пловдив, България на южния бряг на река Марица, до Пешеходния мост. Джамията е изградена през 1444 - 1445 г. от румелийския бейлербей Шахбедин паша, син на завоевателя на Тракия Лала Шахин. Над портата на джамията има плоча, на която на османотурски пише:

По волята на Мурад Хан, син на Мохамед Хан, султан, син на султан, тази величествена, Богоугодна постройка бе съградена от Шахбедин паша, пълководец на пълководците. Нека Бог му даде каквото пожелае на двата свята. Приеми това, о, Всемилостиви, в 848 от хиджра.

Името на джамията идва от имарета, изграден в двора ѝ от султан Баязид II, разрушен в края на 19 век, който осигурявал безплатна храна и престой за пътниците мюсюлмани.

Джамията има открито преддверие по цялата си дължина с 5 островърхи арки. Централният кораб е квадратен с купол, носен от осемстенен барабан. По-малките странични кораби също са квадратни. Строеното няколко века по-късно минаре има меандрова тухлена превръзка и се смята за архитектурен шедьовър. След 17 век вътрешните стени на джамията са многократно украсявани със стенописи, от които има запазени фрагменти.

Традиционна пловдивска легенда твърди, че на мястото на джамията е имало християнски храм преди завоеванието на града от Лала Шахин.

В двора на джамията има тюрбе (гробница), в което е погребан Лала Шахин или според друга версия Шахбедин паша.