вторник, 6 май 2008 г.

Томбул джамия Шумен

Томбул джамия Шумен,Поглед към минарето

Томбул джамия Шумен,Изглед от двора,Свилен Енев

Wikipedia

Джамията Шериф Халил паша, известна повече като Томбул джамия е била разположена в централна част на град Шумен. В последствие, с изместването на централната градска част, тя остава в югозападната част. Името на сградата “Томбул” идва от формата на купола (на турски:Tombul означава събран, струпан, дебел, надут, топчест). Строежът е започнал през 1740 г. и е завършил през 1744 г.

Комплексът на джамията се състои от основна сграда (молитвена зала), двор и пристройка състояща се от дванадесет стаи (пансион към медресето). В основната си част молитвената зала представлява квадрат, в средната част е осмоъгълник преминаващ в кръг, който завършва със сфера (купол). Върхът на купола е на 25 метра от земята. Залата е изпъстрена с растителни и геометрични фигури и много надписи на арабски език, които са сури от Корана. Дворът на джамията е известен като “аркаден”, заради формата на сводовете пред дванадесетте стаи, които го обграждат. Минарето на джамията е с височина 40 метра.

Томбул джамия е най-голямата джамия на територията на България. В нея като подпорни колони са използвани колоните от двореца на първите български ханове в Плиска. Този факт кара някои учени да предполагат, че голяма част от руините на двореца в Плиска са били запазени и видими по времето, когато е строена джамията и че руините са унищожени и разграбени след това.

Tомбул джамия е сред Стоте национални туристически обекта, Български туристически съюз.

Снимки на Томбул джамия