събота, 27 септември 2008 г.

Свети Седмочисленици (София)

„Свети Седмочисленици“ е българска православна църква в столицата София, разположена в градинката между улиците „Цар Иван Шишман“, „Граф Игнатиев“, „6 септември“ и „Генерал Паренсов“.

Съдържание

[скриване]

История

Сградата е построена в 1528 година като джамия по заповед на султан Сюлейман Великолепни върху имот на Рилския манастир с метох. При разкопки в 1901 година са открити останки от стар християнски храм от 5-6 век и още по-старо светилище на Асклепий.

Джамията е кръстена Коджа дервиш Мехмед паша на името на великия везир Мехмед Соколу. Смята се, че архитект на джамията е прочутият Синан (архитектът на Сюлейман джамия в Константинопол), но сигурни доказателства за това няма. Храмът става известен с името Черната джамия, заради тъмния гранит, от който е направено минарето му. При земетресение в 19 век минарето на джамията пада и тя е изоставена. След Освобождението на България в 1878 година сградата е превърната във военен склад, а по-късно в затвор.

Между 1901 и 1903 година сградата е преустроена в църква, която е осветена на 27 юли 1903. Иконостасът в църквата е дело на дебърски майстори от рода Филипови.[1]

Други