понеделник, 15 август 2011 г.

Със средства от община Ардино е обновена местната джамия в ардинското село Горно Прахово

Община Ардино обнови джамията в Горно Прахово

Със средства от община Ардино е обновена местната джамия в ардинското село Горно Прахово. Ремонтиран е покривът, поставени са нови олуци и нов купол на минарето. Сградата е санирина външно. Сложени са нови пейки, за да седнат вярващите, докато изчакват молитвеният час.
При влизане в храма от дясната страна на входа има надпис на турски език откъдето, научаваме че е изградено през 1927 г., а през 1992 е построено допълнително минаре от покойния местен майстор Ахмед Салим с височина 25 метра.
Джамията е на два етажа като на втория е отделението за жените. Оборудвана е с озвучителна система. Остарялата дървена дограма е подменена с PVC.
Имаминът Мюмюн Хасан сподели, че молитвените килими в джамията са дарени от местния бизнесмен Касим Местан. Той уточни още, че бившето кафене, което се намира в двора на мюсюлманския храм, ще бъде превърнато в гостна стая.
Сега селската джамия в Горно Прахоов се пълни с вярващи само по време на Рамазан и Курбан Байрам, когато пристигат гости от Турция и околните села. Отварят „сергии”, където вярващите даряват пари за поддръжката на мюсюлманския храм. Всяка седмица на традиционната петъчна молитва идват около 50 души от района, предимно възрастни.

Гюнер ШЮКРИ

Кърджаалъ хабер / Mosques in Bulgaria